REBELS, ROUSERS & POSEURS THE EXPO

Rebels, Rousers & Poseurs The Expo

Rebels, Rousers & Poseurs is zoals zo vaak in de Sick Smell Of Success een eclectische uitstalling, intuïtief samengesteld met oog en geheugen. Zoek en vind de overeenkomsten in poses (bijvoorbeeld tussen Riso amaro, Hot Rod Gang en Forbidden Sands) of volg de ooglijnen van de personages. Ik ga niet alles verklappen, maar er is in ieder geval een stare-off met sigaret tussen Japans cyberpunk idool Tadanobo Asana en punkgodfather Joe Strummer.

Rebels, Rousers & Poseurs is as so often the case in the  Sick Smell Of Success an eclectic affair, intuitively put together with eye and memory. Search and find the similarities in pose (between Riso amaro, Hot Rod Gang and Forbidden Sands for example) or track the eyelines of the characters. I wont reveal all, but I can say that there is a stare-off with ciggie between Japanese cyberpunk idol Tadanobo Asana and punkgodfather Joe Strummer.

Waar rebelleer je tegen? Tegen je ouders of politie, tegen het systeem in het algemeen of tegen het patriarchaat in het bijzonder. Soms, zoals bij Jean-Luc Godard en Orson Welles tegen de hand die je voedt, studiogeldschieters. Waartegen eigenlijk niet? Om met Marlon Brando te spreken in The Wild One van 1953 “Whadda You Got!?”

Deze expo begint bij de Amerikaanse tienerexploitatie van de jaren vijftig en stopt bij het postpunktijdperk van de jaren tachtig. Er is extra aandacht voor Japan, Japanse affiches en Japanse exploitatie. De Japanse exploitatiefilm begint aan het eind van de jaren zestig met veelal vrouwen in het middelpunt. Dat komt door de opkomst van de sukeban. Vrouwen organiseerden hun eigen gangs, buitengesloten als ze werden van de mannelijke. De oosterse female delinquent is geboren. Bij Rebels, Rousers & Poseurs zie je professionele gokkers (Cat Girl Gambler en Red Peony), vrouwelijke yakuza en vrouwelijke tienerboefjes als oosterse tegenhangers voor westerse genres als film noir, western en fifties teenage rock and roll. Dit ontwikkelt zich snel door tot pinky violence, een subgenre van de pinku eiga, een mengsel van erotica en kunstfilm.

Tenslotte, Jason Ringenberg komt en heeft een podium nodig. Daar hebben we de perfecte poster voor. Playtime!

What are you rebelling against? Against your parents or the police? Against the system in general? Or the patriarchy in particular? Sometimes, as with Jean-Luc Godard and Orson Welles you rebel against the hand that feeds, the studio bosses. Rebel against anything really. To quote Marlon Brando in The Wild One in 1953 “Whadda You Got!?”This exhibit starts with the American teenage exploitation of the fifties and stops in the post punk era of the eighties. There is extra attention for Japan, Japanese posters and Japanese exploitation. Japanse exploitation starts in the late sixties with often women at the focus of attention. This finds its source in the emergence of sukeban. Women organized their own gangs as they were excluded from the male ones. The eastern female delinquent is born. Rebels, Rousers & Poseurs shows female professional gamblers, female yakuza and female teenage delinquents as eastern counterparts to the persona in western genres as film noir, western and fifties teenage rock and roll. All this delinquency evolves into pinky violence, a subgenre of pinku eiga, a mixture of erotica and arthouse.On a final note (and a first one), Jason Ringenberg from the legendary Jason and the Scorchers opens the exhibit and of course he needs a stage. We have a poster as perfect means for that end. It’s Playtime!